Antropologul Marian Munteanu, liderul manifestanţilor din Piaţa Universităţii la începutul anilor ’90, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Interlocutorul lui Marius Tucă vorbește despre ideea de independență și despre ce înseamnă cu adevărat democrația. Pus în antiteză, cum se uită poporul român din ’89 la cel de astăzi, din anul de grație 2022?
„Noi nu am avut independență, probabil de pe vremea lui Burebista și aia ipotetică. Puține momente istorice au făcut ca principtale astea să aibă o reală independență. De regulă, eram sub un protectorat. Acuma, protectoratul este NATO și este foarte bine că este pentru că noi nu am putea funcționa în sistemul ăsta mondial de unii singuri așa. (…)
După ’89, toate valorile au fost tocate mărunt. Au fost promovați tot felul de guralivi, tot felul de intelectuali cu ifose. Toate au fost tocate în mod programat. Din două motive. Diminuează până la anulare capacitatea de apărare a unui popor. Să știți că moralul contează extraordinar de multă.
Toată propaganda de război este subordonată acestui obiectiv. Și doi, sunt scopuri economice. Pentru că transformă populația într-o masă de consumatori neatenți, căreia poți să-i vinzi orice”, a conchis Marian Munteanu.
Ce spunea Petre Țuțea, eseist, filosof, economist și om politic român, despre ideea – căruia Marian Munteanu i-a fost discipol – despre ideea de libertate? Reamintim că rămân pentru istorie dialogurile lui Marian Munteanu cu Petre Țuțea.
„Poporul de astăzi s-a dedulcit. A crezut că libertatea asta este același lucru cu debandada. Nu este. Libertatea înseamnă responsabilitate, preocupare, grijă, ordine. Obligații, nu doar drepturi. Noi nici măcar propria istorie nu ne-o mai apărăm. Sunt campanii media de 30 de ani în care sunt batjocorite toate momentele noastre istorice, toate sacrificiile noastre sunt aruncate în derizoriu.
Petre Țuțea spunea că poate i se face milă lui Dumnezeu și poate ne mai dă un șut în fund. El în ’90 a evaluat corect perspectiva. Nu l-am crezut. Eram tânăr și credeam că domnul profesor este prea pesimist. Și când am văzut ce păcălit a fost poporul nostru, cât a fost păcălit de politicieni… Faptul că ăștia au greșit cred că se vede cu ochiul liber. Să nu ajungem la mânia lui Dumnezeu!”, explică Marian Munteanu.
Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.